Jdi na obsah Jdi na menu

Památky

shutterstock-360409262.jpgV Rusku je mnoho zajímavých památek například hrady, kostely, pomníky, památníky náměstí a spoustu dalších.

Hrad Koporje je první dřevěná pevnost na pobřeží Koporského zálivu byla postavena Řádem nemeckých rytířů v roce 1240 a o rok později zbořena Alexandrem Něvským který ji dobyl. 

 Chrám Kristova vzkříšení - Spasitele na krvi je petrohradský pravoslavný chrám. Byl vybudován na místě, kde byl v roce 1881 spáchán atentát na císaře Alexandra II., který na následky atentátu zemřel. Chrám nechal postavit jeho syn Alexander III. na památku zavražděného car.

Televizní věž Ostankino  je betonová televizní věž v severní části Moskvy, a zároveň nejvyšší stavba v Evropě. S původní výškou 537 metrů byla od svého dokončení v roce 1967 do roku 1975 nejvyšší samostatně stojící stavbou světa. Po Tokyo Sky Tree, Canton Tower a CN Tower je také 4. nejvyšší televizní věží světa.

Chrám Vasila Blaženého je významná památka ruské architektury a součást kulturního světového dědictví. Nachází se na jihovýchodní straně Rudého náměstí v Moskvě. Jeho architektura symbolizuje spojení Ruska s Evropou i Asií. Chrám byl postaven v letech 1555–1560 na příkaz Ivana Hrozného jako připomínka vítězství nad kazaňským chánem. Architektem byl podle jedné verze Postnik Jakovlev, podle jiné verze jsou architekty dvě osoby – Barma a Postnik. Dle nedoložené legendy byl Jakovlev na příkaz Ivana Hrozného po dokončení prací oslepen. 

 

 

Příspěvky

Ruské památky

 
4. 5. 2020 | | Rubrika: Památky